Cookieregler

Offentliggørelse af nomineringerne til Årets Reumert 2015

05.05.2015

Det er snart tid til Årets Reumert, og i år kan Bikubenfonden præsentere landets store scenekunstpris for 17. gang søndag d. 21. juni – denne gang på Skuespilhusets bagscene. Der skal uddeles priser i 16 forskellige kategorier samt ti talentpriser, og i dag har Reumert-juryen stemt og er klar med årets nomineringer.

De tre nominerede i kategorien Årets Forestilling er Romeo og Julie på Det Kongelige Teater, Beton på Aalborg Teater og Som i himlen af Teatret og Teater O.

Det Kongelige Teater er topscorer med i alt 10 nomineringer. Med fem nomineringer er Aalborg Teater det næstmest nominerede teater.

Blandt årets nominerede scenekunstnere kan nævnes skuespillerne Karen-Lise Mynster, Anders Budde Christensen, Olaf Johannessen og Danica Curcic, instruktørerne Kaspar Rostrup, Minna Johannesson og Therese Willstedt, sangerne Johan Reuter og Andrea Pellegrini samt dramatikerne Peter Asmussen og Thomas Markmann m.fl.

Sidste år løb Det Kongelige Teater med prisen for Årets Forestilling med Metamorfoser, og i år vil prisen tilfalde enten Det Kongelige Teater for Shakespeare-klassikeren Romeo og Julie, Teatret og Teater O for Som i himlen eller Aalborg Teater for Beton.

Det betyder, at Det Kongelige Teater i år har mulighed for at snuppe prisen for Årets Forestilling for ottende gang, mens Aalborg Teater kan få prisen for første gang siden 2001, hvor teatret modtog prisen for Hamlet. Endelig er det første gang overhovedet, at såvel Teatret som Teater O er nomineret til Årets Forestilling.

Årets topscorer er Det Kongelige Teater, som har fået i alt 10 nomineringer, mens også Aalborg Teater er flot repræsenteret med fem nomineringer.

Årets nominerede skuespillere

Blandt skuespillerne er der blevet plads til både førstegangsnominerede og tidligere prismodtagere.

I kategorien Årets Kvindelige Hovedrolle er Karen-Lise Mynster nomineret for Det der er på Husets Teater, Malene Melsen er nomineret for En dåre fri på Odense Teater, og Danica Curcic er nomineret for både Romeo og Julie på Det Kongelige Teater og Lort på Husets Teater. Hos mændene er Olaf Johannessen nomineret for andet år i træk (Samtale før døden på Edison, Mefisto på Betty Nansen Teatret og Heksejagt på Det Kongelige Teater), mens både Anders Budde Christensen (Lille mand hvad nu? på Mungo Park) og Mads Rømer Brolin-Tani (En folkefjende på Aalborg Teater) er nomineret for første gang.

I birollekategorierne er der på kvindesiden nomineringer til Hanne Uldal (Cabaret på Det Kongelige Teater), Jannie Faurschou (Indenfor murene på Folketeatret) og Meike Bahnsen (1864 – den sande historie på Frilandsmuseet), mens det mellem herrerne står mellem Bue Wandahl (Som i himlen), Anders Hove (Den der falder på Det Kongelige Teater) og Anders Baggesen i My Fair Lady på Aarhus Teater.

Instruktører, dansere og sangere

I kategorien Årets Instruktør er Kaspar Rostrup (Glasmenageriet på Folketeatret) nomineret for første gang. Therese Willstedt (Elefantmanden på Odense Teater) er nomineret for anden gang, og Minna Johannesson kan vinde sin anden Reumert-pris (Grand Prix-teaterkoncerten Ein Bisschen Frieden).

Hos danserne er der blevet plads til Mark Philip i 360° - Den sorteste hvide løgn af Uppercut Danseteater i Dansekapellet, Kitt Johnson i Post No Bills af X-act ogJón Axel Fransson i Svanesøen på Det Kongelige Teater. I kategorien Årets Sanger står valget mellem Andrea Pellegrini i Babel af Athelas Sinfonietta, Maria Skuladottir i musicalen Ole Lukøje på Fredericia Teater og Johan Reuter i Saul og David på Det Kongelige Teater.

Talenter

Årets ti Talentpriser offentliggøres den 5. juni. DR vil derefter løbende sende portrætfilm med alle talenterne, så man kan få et indblik i hvem der kommer til at tegne fremtidens scenekunst.

Reumert på vrangen

Årets prisuddeling er lagt i hænderne på instruktørduoen FIX & FOXY, som består af Tue Biering og Jeppe Kristensen. De har vendt scene og show på vrangen, så prisoverrækkelsen i år finder sted på Skuespilhusets bagscene, og med Sigrid Husjord, Kristoffer Fabricius og Troels Thorsen i spidsen får Reumert-showet for første gang tre værter. Uddelingen sendes LIVE på DR.

Alle forestillinger, der har haft premiere i perioden 5. maj 2014 – 4. maj 2015 har kunnet komme i betragtning til at blive nomineret til dette års prisuddeling.

Nomineringer Årets Reumert 2015

Årets Forestilling
Som i himlen, Teatret og Teater O
Romeo og Julie, Det Kongelige Teater
Beton, Aalborg Teater

Årets Særpris
Ventestedet, Republique og Signa
Overload, Odense Teater
Ungdom, Republique

Årets Kvindelige Hovedrolle
Danica Curcic i Romeo og Julie, Det Kongelige Teater og Lort, Husets Teater og Teater Nordkraft
Karen-Lise Mynster i Det der er, Husets Teater
Malene Melsen i En dåre fri, Odense Teater

Årets Mandlige Hovedrolle
Mads Rømer Brolin-Tani i En folkefjende, Aalborg Teater
Olaf Johannessen i Samtale før døden, Betty Nansen Teatret, Mefisto, Betty Nansen Teatret og Heksejagt, Det Kongelige Teater
Anders Budde Christensen i Lille mand, hvad nu?, Mungo Park

Årets Kvindelige Birolle
Meike Bahnsen i 1864 – den sande historie, Frilandsmuseet
Jannie Faurschou i Indenfor murene, Folketeatret
Hanne Uldal i Cabaret, Det Kongelige Teater

Årets Mandlige Birolle
Bue Wandahl i Som i himlen, Teatret og Teater O på Godsbanen
Anders Hove i Den der falder, Det Kongelige Teater
Anders Baggesen i My Fair Lady, Aarhus Teater

Årets Sanger
Andrea Pellegrini i Babel, Athelas Sinfonietta
Maria Skuladottir i Ole Lukøje, Fredericia Teater
Johan Reuter i Saul og David, Det Kongelige Teater

Årets Danser
Mark Philip i 360° - Den sorteste hvide løgn, Uppercut Danseteater
Jón Axel Fransson i Svanesøen, Det Kongelige Teater
Kitt Johnson i Post No Bills, X-act

Årets Instruktør
Kaspar Rostrup for Glasmenageriet, Folketeatret
Therese Willstedt for Elefantmanden, Odense Teater
Minna Johannesson for Ein bisschen Frieden, Aalborg Teater

Årets Scenograf
Karin Betz for Samtale før Døden, Betty Nansen Teatret
Torden & Lynild for Amandaværelset, Eventministeriet, Det Kongelige Teater
Johanne Eggert for Under Haadys Skjold, Teatret Zeppelin

Årets Dramatiker
Andreas Garfield for Elefantmanden, Randers Egnsteater
Thomas Markmann for Beton, Aalborg Teater
Peter Asmussen for Det der er Husets Teater

Årets Børne/-ungdomsforestilling
Tivoli, Teater Nordkraft
Psycho, Dansk Rakkerpak
Halbal!, Teater O i samarbejde med Black Box Theatre og Nørregaards Teater

Årets Opera
Ottone in Villa, Concerto Copenhagen
Babel, Athelas Sinfonietta
Andre bygninger, Den Fynske Opera

Årets Musikteater/show
Tove! Tove! Tove!, Sort Samvittighed på Det Kongelige Teater
Hvor kom den fra?, Café Liva
Billy Elliot, Det Ny Teater

Årets Danseforestilling
I føling, Corpus og Sort/Hvid på Det Kongelige Teater
360° - Den sorteste hvide løgn, Uppercut Danseteater
Dreamtime, Next Zone