Cookieregler

Bikubens Hæderspris 2004

Karen-Lise Mynster

Sat på vers af forfatteren Niels Brunse til direktør Kay Dam Steffensen:

Nu venter vi spændt, naturligvis, på den ganske særlige Reumert-pris. Prisen er stor og talenterne mange, udvalget rigt og listerne lange, men det var nu ikke så svært at finde frem til årets modtagerinde. Hun spiller formidabelt, meget variabelt, mildt, men aldrig affabelt, smukt, men aldrig fashionabelt, groft, men altid kapabelt, stejlt, men kommunikabelt, sandt og indiskutabelt — med den slags ildhu og energi, der er brændstof til mange roller i. Hun brød igennem med et hejsa som blomsterpigen Eliza. For nylig var hun fru Heiberg i et stykke om orme i regnvejr. Hun var også Maria Stuart, men det var en helt anden frueart. Og hun har spillet revyer i Svendborg og andre byer, ja, det er et job af de svære at skildre hendes karriere.

Hun spænder så vidt i tid og sted, at man dårligt kan få det hele med, fra klassiske roller til cabaret’er, fra film og tv til Molière, fra Krummemor i en folkekomedie til Sofies skæbne i Ullmans tragedie, fra Trafford Tanzi i boksehandsker til Gertrud, mo’ren til Shakespeares dansker, fra klog blondine til Hertzes Jansine, fra Tjekhovs Irina til Dorfmans Paulina — der er så forfærdelig meget at nævne, hvad man ikke når, tja, det må man levne, men i disse detaljer begynd’s der måske et genkendeligt ... mønster? En sammenfatning, det må der til, så — hvad er det for kræfter, hun bringer i spil?

Hun ved, at teater kræver mod, teater er nærvær i kød og blod, teater er kroppe, der løftes af ånd, det skaber man ikke med venstre hånd. De roller, hvor hun har vist lethed og vid, har også krævet et målrettet slid; og de figurer, der brændte og sved, har hun præget med mynstergyldighed. Hvordan kan det lykkes, hvordan går det til, når hun ved, at hun rammer den tone hun vil? Hun blev spurgt for nylig, og svaret lød: ”Man skal altid spille på liv og død.” Bag disse bedrifter og publikums-ynd’ster, dér står jo — Karen-Lise Mynster.

For dit fornemme livsværk af ild og is be’r jeg dig modta’ den store pris.