Cookieregler

Bikubens Hæderspris 2005

Preben Kristensen

Direktør for Bikubenfonden Kay Dam Steffensen overrakte prisen til Preben Kristensen ledsaget af følgende tale:

Nu kommer det største, på sæt og vis, for nu kommer Bikubens Hæderspris: tre hundrede tusind danske kroner til en af teatrets hovedpersoner.

Jeg håber, at alle er spændte, men for at I ikke skal vente, så røber jeg straks, så hurtigt jeg kan, at prisen denne gang går til ... en mand, hvis fødder har trådt på adskillige scener med megen succes, er der mange der mener.

Han er før blevet hædret, så det forslog - han er faktisk ridder af Dannebrog. Han er fri for ungdommens værste stress; for nylig fyldte han tooghalvtreds. Hans efternavn ender på —sen; I forstår, det passer jo godt i et Andersen-år.

Han spænder vidt, fra det ganske svære til det lykkeligt enkle og populære, men alt hvad han gør, det får et præg af en særlig sødme, der aldrig blir klæg.

Han danser — ja, men han taler nu mere, replikker er noget, han kan turnere, og man har hørt, endda gang på gang, at han er brudt ud i højlydt sang!

Den første gang, han viste flaget, var i et stykke der hed ”Nederlaget”, men siden er det mest blevet til sejre, og der har været en del at fejre.

Fra den store litteratur fik han mer end én figur. Dostojevskij, den despot, gjorde ham til idiot, og Cervantes, ja han måtte gøre ham til Don Quijote, og så var der jo den gang han var selve Herman Bang.

Men også de mer ejendom’lige har han fundet overkom’lige. Han har været ung bandit, anarkist og transvestit, lagt usynligt stemmebånd til Aladdins lampeånd, døjet som et blegt fantom med et opera-syndrom...

Er der nogen linie i det? Jo, der er, nu skal jeg si’ det — det er meget let at se, at der er en Linie Tre.

Nu brænder tampen! Nu lyser lampen! Hvem kan blande musik og gloser med to andre virtuoser, så de tryller himlen blå?

Hvem kan smile så majestætisk, hvem kan vinke så Margrethisk som den mand, jeg tænker på?

Og hvem kan stråle som en sol, så det blir sommer i Tyrol? Ja, til hvem skal prisen gå?

Så, NU falder jeg for fristelsen... og sir, det er Preben Kristensen!

Kære Preben Folkekær, prisen er din, jeg har den her.

(tekst af Niels Brunse)