Cookieregler

Bikubens Hæderspris 2007

Kgl. operasanger Stig Fogh Andersen

Uddrag af direktør Michael Metz Mørchs tale til Stig Fohg Andersen:

"Kære Stig, Rigtig hjertelig tillykke med hædersprisen 2007.

Du sagde for nylig til mig, ”at det at synge opera, næsten er som at køre på motorcykel. Når man vil dreje, skal man endelig ikke dreje på styret, så vælter man, nej man skal bruge det hele, tænke mand og maskine i én bevægelse, og så drejer man”.

Ingen tvivl om, at du er en rigtig ”biker” - og du har samme naturlige tilgang og instinkt til det at dreje en opera, - du er en endnu mere rigtig operasanger!!

Du fortalte også, at du som ung mand blev uddannet som keramiker, og at din håndværker¬baggrund har givet dig den faglærtes på én gang respektfulde og samtidig praktiske tilgang til produktion og løsning af problemer. Det er kommet dig til gode i din kunst. Du håndterer kunstneriske udfordringer, ikke med panisk teoretisering, men ved hårdt håndværksmæssigt arbejde.

Heldigvis var din ungdoms keramikers nabo sanglærer, og du flyttede efter sanglæreren til Århus, væk fra lerkrukkerne. At du så undervejs gennem dine mange år i operaens verden har mødt masser af krukker, har jo heldigvis aldrig gjort dig selv til sådan én. 

Du har sunget så mange store partier og fejret så mange triumfer, at det ville tage resten af aftenen bare at læse op, så lad mig nøjes med at sige, at du fortsat er den skønne, uspolerede og toptunede ”operaens fornemmeste kunsthåndværker”, der med Reumert juryens ord ”med sin lysnede tenor, sit selvfølgelige nærvær på scenen og sin usvigelige musikalitet har ført enormt krævende partier til sejr efter sejr. Ikke kun herhjemme i Danmark, men også på verdensplan”.

Lad os alle takke dig, Stig Fogh Andersen, for, hvad du har gjort for operaen og for din enestående perlerække af præstationer gennem en lang og succesrig karriere, en karriere du stadig er toppen af.

Tillykke.