Cookieregler

Bikubens Hæderspris 2010

Bikubens Hæderspris 2010 gik til Jytte Abildstrøm

Uddrag af Bikubenfondens direktør Michael Metz Mørchs tale:

Det er ikke bare et stort teatermenneske, der skal hyldes her i aften. Det er snarere et naturfænomen, en urkraft og en helt særlig skikkelse i dansk kulturliv.

Jytte Laila Zabell Abildstrøm. Ja dig er det!

Regerende Dronning i 40 år over Riddersalen, hvor du faktisk startede som Konge. Derfra har du bidraget til scenekunsten med humor, fantasi, ukuelig optimisme og stor kærlighed til både mennesker og farver af enhver art. Du har med din indsats og med din opfordring til både store og små om at være med, fået os alle mindet om at vi også skal være med til at gøre kloden bare en lille smule bedre hver eneste dag. ... 1970 blev skelsættende i din personlige perlerække - af det du i dine festlige erindringer kalder ”trædesten”. Du overtog Riddersalen. I første omgang var der kun råd til 3 måneder, der siden blev til 480 måneder. Du opførte sammen med ”Det Piperske Teaterselskab” den herlige farce ”Svend, Knud og Valdemar”, der blev en helt uforglemmelig oplevelse. Ingen der har set den forestilling vil nogensinde glemme det stykke af Danmarkshistorien. ...

Lige siden har du storsindet lukket dit publikum — der tæller mennesker i alle aldre fra 3 år til 103 år — ind i et univers, hvor drømme, magi, eventyr, skønhed og det surrealistiske har været de centrale overskrifter.

Du har spillet opera af Elsa Gress, Styrmand Karlsens Flammer, De underjordiske, Jean Cocteau og Kong Ubu. Farcer og avantgarde, folkekomedier og absurd teater. Skønsang og spil på din savklinge!!

Masser af komedie har forført os med din barokke humor, din særegne kropslighed, dit lokkende øjenspil, som det endnu engang kunne opleves ved genopsætningen af ”Skærmydsler” i den forgangne vinter. ....

Selvom det er for dit liv og din indsats i og for dansk teater vi hylder dig i aften, så skal vi - til slut - ikke glemme teatrets aflæggere : Filmen og Fjernsynet, hvor du har skabt kultfigurer som : Sonjas mor ”Norma” i Saxogade, som ”Flyvende farmor” og i ”Tyllefyllebølleby”.

Kære Jytte Abildstrøm, det er for alt dette, fordi du aldrig har opgivet legen med og for scenekunsten, og for meget, meget mere, at Bikubenfondens Hæderspris 2010 tildeles dig.

Hjerteligt tillykke !!!