Cookieregler

Reumert-prisregn over scenekunsten

29.04.2012

Bikubenfonden var søndag den 29. april vært for den 14. udgave af Årets Reumert. For første gang nogensinde var der billetsalg til showet, og i modsætning til tidligere år blev prisuddelingen afholdt i Operaen, Holmen.

I år valgte en enig Reumert-jury at lade Bikubens Hæderspris 2012 på 300.000 kr. tilfalde koreografen Tim Rushton. Hæderen, der tidligere er blevet tildelt Bodil Udsen, Lisbeth Balslev, Jørgen Reenberg, Nikolaj Cederholm, Nikolaj Hübbe, Ghita Nørby, Karen-Lise Mynster, Preben Kristensen, Thomas Lund, Stig Fogh Andersen, Kirsten Olesen, Silja Schandorf, Jytte Abildstrøm og sidste år Lars Mikkelsen, blev overrakt af Bikubenfondens direktør Søren Kaare-Andersen med følgende motivering:- Årets hædersprismodtager gemmer sig inde i en lille krop. Men personen i denne krop skaber overvældende kunst for andre kroppe: Dans, der udfolder sig større og vildere, friere og frækkere – og smukkere – end nogen havde kunnet forestille sig. Slet ikke dengang Den Kongelige Ballet ansatte denne bette, beskedne englænder som korpsdanser tilbage i 1987. De sidste 11 år har manden haft sit eget kompagni at kaste sin lidenskab over. Og i disse år kulminerer hans koreografier for Dansk Danseteater, så både dansenørder og førstegangstilskuere lader sig forføre. Denne sæson slog balletten Love Songs hovedet på sømmet – og satte prisen på kroppen.

Ung instruktør vinder for andet år i træk

Foruden Bikubens Hæderspris blev i alt 15 priser og ti talentpriser uddelt. Det Kongelige Teater satte sig på flest priser – seks i alt (tre til Skuespillet, to til Operaen og én til Balletten) - mens landets små scener fik fingrene i fire priser. For første gang i prisuddelingens historie løb den samme instruktør med prisen Årets Instruktør for andet år i træk. Den ære tilfaldt det unge stortalent Elisa Kragerup for hendes iscenesættelser af såvel Det gode menneske fra Sezuan som Sonetter på Det Kongelige Teater. Dermed har hun vundet en Reumert for Årets Instruktør i begge de to år, hvor hun har været færdiguddannet som instruktør.

Kirsten Olesen, Jens Albinus og Alban Lendorf blandt aftenens prismodtagere

I kategorien Årets Kvindelige Hovedrolle kunne Kirsten Olesen hjemføre sin anden statuette for Årets Kvindelige Hovedrolle (foruden Bikubens Hæderspris) for sin præstation som fru Alving i Michael Thalheimers Gengangere på Det Kongelige Teater, mens også Jens Albinus kunne indkassere sin anden Reumert i kategorien Årets Mandlige Hovedrolle - i år som Jeppe i Aarhus Teaters Jeppe på Bjerget. I birollerne var der i år blevet plads til Reumert-debutanter i begge kategorier. Hos herrerne blev det musicalperformeren Henrik Lund, der dansede, sang og klovnede sig til en pris for sin præstation i Singin’ in the Rain på Det Ny Teater, og hos kvinderne blev det Sigrid Husjord for Oliver med et twist på Nørrebro Teater. Også kongelig solodanser Alban Lendorf kunne hive sin første Reumert-pris hjem, da han vandt i kategorien Årets Danser for Etudes og Tjajkovskijs Pas de deux af Den Kongelige Ballet. Efter at være blevet nomineret for første gang sidste år lykkedes det i år også for kongelig operasanger Johan Reuter at modtage prisen. Han vandt i kategorien Årets Sanger for sine præstationer i både Kvinden uden skygge og Cosi fan tutte på Den Kongelige Opera.

Priser til Thomas Levin, Hotel Pro Forma og Aarhus Teater

I kategorien Årets Dramatiker blev det skuespilleren og dramatikeren Thomas Levin, der modtog sin karrieres første Reumert-pris, da han vandt for Teater Grobs livsstilskomedie Peter og elgen, og hos scenograferne blev det i fællesskab Kirsten Dehlholm, Willie Flindt og Jesper Kongshaug, der kunne gå på scenen og indkassere prisen Årets Scenograf for forestillingen War Sum Up af Hotel Pro Forma. Øvrige priser gik til operaen Kvinden uden skygge på Det Kongelige Teater (Årets Opera), Leonard Cohen Teaterkoncerten på Aarhus Teater (Årets Musikteater/Show), Små Skridt af Teater My (Årets Børne-/ungdomsforestilling), Living Room af Tina Tarpgaard og Recoil Performance Group (Årets Danseforestilling) og endelig testosteron-action-braget BLAM!  af Neander Teater (Juryens Særpris).
Ti talentpriser til fremtiden i dansk scenekunst
Traditionen tro blev ti af årets store talenter i dansk scenekunst hædret. Teaterdirektører fra hele landet var på scenen for at fejre talentmassen i Danmark og overrække de ti talentpriser. De blev i år tildelt fire skuespillere, en musicalperformer, en operasanger, en danser, en dramatiker og to instruktører.De ti talentprismodtagere blev: Skuespiller Rosa Sand Michelsen for Forloren Skildpadde på Bådteatret; operasanger Simon Duus for Poppeas Kroning på Københavns Musikteater; instruktør Anne Zacho Søgaard for Det Normale Liv af CaféTeatret/Aarhus Teater; balletdanser Ida Prætorius for Enetime på Det Kongelige Teater; skuespiller Jesper Dupont for Kasimir og Karoline på Det Kongelige Teater; musicalperformer Lars Mølsted for Avenue Q og The Last Five Years på Fredericia Teater; instruktør Jacob Schjødt for Love and Money på Odense Teater og 4,1 promille på Bådteatret; skuespiller Lila Nobel for Antigone og Love and Money på Odense Teater, skuespiller Lise Lauenblad for Peter og Elgen på Teater Grob samt dramatiker Julie Maj Jakobsen for Forsamlingshuset på Baggårdteatret.

Gallashow med dukker, Shakespeare og The Tiger Lillies

Aftenens vært var for første gang skuespilleren Kristian Halken, som førte publikum og seere sikkert gennem aftenen. Mellem de mange priser kunne han præsentere en vifte af højdepunkter fra sæsonen inkl. et uddrag fra Fredericia Teaters meget roste dukkemusical Avenue Q, Elisa Kragerups prisvindende Shakespeare-forestilling Sonetter på Det Kongelige Teater, Neander Teaters Reumert-belønnede ation-teater BLAM! af Kristján Ingimarsson og Jesper Pedersen samt Teater Republiques Reumert-nominerede The Tiger Lillies perform Hamlet med det engelske verdensband The Tiger Lillies live på scenen.