Tommy Kenter modtog Hædersprisen ved Årets Reumert 2020. 

Årets Reumert Show

Årets Reumert Show afslutter Årets Reumert sæson med et prisuddelingsshow, der afholdes i musik-og teaterhuset Odeon i Odense, foreløbigt for en treårig periode fra 2021-2023. Til showet uddeles Årets Reumert-priser i et klassisk prisshowformat med værter, musik og indslag fra året, der gik i dansk scenekunst.

Årets Reumert-statuetten

Årets Reumert statuetten er designet af billedkunstner John Kørner og udarbejdet af glaskunstner Peter Kuchinke. Statuetten er videreført fra Bikubenfonden, der fik statuetten designet til modtagerne af Årets Reumert i 2014 og tildelte dem frem til 2017. Statuetten blev også designet og tildelt prismodtagerne i perioden 2018 og 2019, hvor eksterne kræfter videreførte Årets Reumert efter Bikubenfonden, og er med videre nu i 2021.  

Statuetten blev oprindeligt valgt, da Bikubenfonden afholdt en lukket konkurrence med fem inviterede kunstnere, som hver skulle komme med et bud på, hvordan den nye statuette skulle tage sig ud.

En enstemmig dommerkomité valgte statuetten skabt af den danske billedkunstner John Kørner. Statuetten er et mundblæst, flerfarvet kunstværk i glas, der er indvendigt forsølvet.

Til og med 2013 har Reumert-vinderne modtaget glasstatuetter skabt af maleren og grafikeren Hans Voigt Steffensen. Alle statuetter var håndlavede glasmalerier – hver med sit eget motiv fra dansens og teatrets verden.

Reumert statuetten designet af billedkunstner John Kørner og udarbejdet af glaskunstner Peter Kuchinke. Foto: Sophie Kalckar

Om Poul Reumert (1883-1968)

Poul Reumert, 1883-1968, dansk skuespiller, uddannet på Det Kongelige Teater 1901 og en af dansk teaters største navne i det 20. århundrede. 

Poul Reumert var skuespiller på Det Kgl. Teater. Nationalscenen var Reumerts kulturelle midtpunkt, og han markerede sig inden for de store klassikere – Molière, Holberg, Shakespeare, Ibsen.

Naturalistisk skolet undersøgte Reumert altid figurens herkomst, sprog og vaner i den hensigt at forsvare rollen, og som en af sin samtids største skuespillere var hans forvandlingsevne enorm, og sansen for det plastiske og sprogets rytme eminent. I 1923 indledte Reumert en række gæstespil på Odéon i Paris, og i 1925 fremstillede han sin opfattelse af Tartuffe på Théâtre Français. Han har optrådt i alle de nordiske lande og fik gennem hustruen Anna Borg en særlig tilknytning til Island. Og medvirkede i flere film, bl.a. sammen med Asta Nielsen i Urban Gads Afgrunden 1910 og blev flittigt brugt i radioteatret og tv.”

Kilde Gyldendals Teaterleksikon.

Historien om Årets Reumert

Årets Reumert blev indstiftet i 1998 af Bikubenfonden, som uddelte priserne årligt frem til 2018. 

I 2018-2019 samledes CPH Stage, ISCENE.dk, HAVE A/S, Reumert-juryen og Dansk Teater teaterbranchen om at videreføre prisen. 

I 2021 er Cph Stage og Dansk Teater hovedarrangør på Årets Reumert i samarbejde med Odense Kommune, Albani Fonden og Jysk Fynske Medier – med ISCENE.dk og HAVE A/S som eksterne samarbejdspartnere. Uddelingen af Årets Reumert flytter til Odense i en aftale, der gælder for tre år.

Ditte Hansen var vært til Årets Reumert Show 2019. Foto: Lasse Lagoni