Tommy Kenter modtog Hædersprisen ved Årets Reumert 2020. 

Det store prisuddelingsshow

Årets Reumert markerer afslutningen på sæsonen med et stort prisuddelingsshow, der afholdes i musik- og teaterhuset Odeon i Odense. Ved showet uddeles Reumert-priserne i et klassisk format med værter, musik og en vifte af indslag, der viser noget af den bedste danske scenekunst fra året, der gik.

Statuetten

Den smukke statuette, der uddeles til prismodtagerne, er designet af billedkunstner John Kørner og udarbejdet af glaskunstner Peter Kuchinke.

Statuetten er videreført fra Bikubenfonden, der fik statuetten designet i 2014 og uddelte den frem til 2018. Den blev også tildelt prismodtagerne i 2019, hvor eksterne kræfter videreførte prisuddelingen efter Bikubenfonden, og den er fortsat en vigtig signatur for Årets Reumert.

Statuetten blev oprindeligt valgt af Bikubenfonden efter en lukket konkurrence med fem inviterede kunstnere. De skulle hver især komme med et bud på, hvordan den nye statuette skulle tage sig ud. En enstemmig dommerkomité valgte statuetten skabt af John Kørner, og statuetten er et mundblæst, flerfarvet kunstværk i glas, der er indvendigt forsølvet.

Til og med 2013 modtog Reumert-modtagerne glasstatuetter skabt af maleren og grafikeren Hans Voigt Steffensen. Disse statuetter var håndlavede glasmalerier, som hver havde sit eget motiv fra dansens og teatrets verden.

Reumertstatuetten designet af billedkunstner John Kørner og udarbejdet af glaskunstner Peter Kuchinke. Foto: Sophie Kalckar

Hvem var Reumert?

Poul Reumert blev født i 1883, og gennem sit 85 år lange liv etablerede han sig som et af det 20. århundrede største navne inden for dansk scenekunst.

Han blev uddannet på Det Kongelige Teater i 1901, og det var også her, han gjorde sig karriere som skuespiller. Nationalscenen var således Reumerts kulturelle midtpunkt, og han markerede sig især inden for store klassiske forestillinger skabt af eksempelvis Molière, Holberg, Shakespeare og Ibsen.

Gyldendals Teaterleksikon knytter følgende ord til Poul Reumert og hans unikke forvandlingsevne:

Naturalistisk skolet undersøgte Reumert altid figurens herkomst, sprog og vaner i den hensigt at forsvare rollen, og som en af sin samtids største skuespillere var hans forvandlingsevne enorm, og sansen for det plastiske og sprogets rytme eminent. I 1923 indledte Reumert en række gæstespil på Odéon i Paris, og i 1925 fremstillede han sin opfattelse af Tartuffe på Théâtre Français. Han har optrådt i alle de nordiske lande og fik gennem hustruen Anna Borg en særlig tilknytning til Island. Og medvirkede i flere film, bl.a. sammen med Asta Nielsen i Urban Gads Afgrunden 1910 og blev flittigt brugt i radioteatret og tv.”

Kilde Gyldendals Teaterleksikon.

Historien om Årets Reumert

Årets Reumert blev indstiftet i 1998 af Bikubenfonden, som uddelte priserne årligt frem til og med 2017.

I 2018 og 2019 fik CPH Stage, ISCENE.dk, HAVE Kommunikation & PR, Reumert-juryen og Dansk Teater samlet teaterbranchen, og prisen blev videreført.

Fra 2021 er CPH STAGE og Dansk Teater hovedarrangører bag Årets Reumert. Prisuddelingen afvikles i samarbejde med Odense KommuneAlbani Fonden og Jysk Fynske Medier.

Ditte Hansen var vært til Årets Reumert Show 2019. Foto: Lasse Lagoni