For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser her til aften uddelt i ODEON i Odense. Med indførelsen af kønsneutrale priser samt to nye kategorier til Årets Reumert 2024, blev stærke scenekunstpræstationer hyldet ved prisuddelingen uden hensyntagen til køn. For første gang nogensinde blev Årets Hovedrolle, Årets Birolle, Årets Samspil og Årets Solopræstation uddelt. Det var dramatiker og instruktør Christian Lollike, som løb med en stor del af opmærksomheden, da han modtog Årets Hæderspris for sit unikke og nytænkende blik i dansk scenekunst.

Foto: Lasse Lagoni

 

Årets Forestilling gik til den samfundssatiriske Skolekomedien på Aarhus Teater, som kompromisløst og originalt er instrueret af Christian Lollike. Det blev altså en kæmpe aften for Christian Lollike, som også modtog Hædersprisen for sit afgørende virke i dansk scenekunst. Hædersprisen gives til en scenekunstner, der gennem mange år har spillet en stor rolle for dansk scenekunst. En aktiv scenekunstner, der ikke bare i den forgangne sæson, men gennem en årrække på enestående vis har bidraget til en positiv udvikling af scenekunsten i Danmark.

Iben Hjejle modtog prisen for Årets Hovedrolle for sin nærværende og mangefacetterede indsats i Lægen på Folketeatret, og Mikkel Becker Hilgart modtog Årets Birolle for sin humoristiske præstation i Vi betaler ikke! på Nørrebro Teater. Årets Samspil gik til Bodil Jørgensen og Jens Albinus for deres dynamiske samspil i Indenfor murene på Det Kongelige Teater, mens Christian Hetland modtog Årets Solopræstation for sin intense og overbevisende rolle i En lykkelig slutning på Aarhus Teater.

Årets Særpris gik i år til til Mør Collective’s surrealistiske og poetiske musikperformance Symphony of Solitude — S.O.S., Mør Collective, mens Brancheprisen – Årets Teater, den eneste pris som ikke nomineres og vælges af Reumertjuryen, men af Dansk Teaters medlemsteatre, gik til det enestående og inspirerende byrumsteater Teatergrad.

Det var den talentfulde værtsduo af skuespillerne Rikke Westi og Marie Knudsen Fogh, der med humoristisk samspil og charme, førte publikum gennem et festligt show med masser af gæster og indslag, instrueret og skrevet af instruktør Johan Klint Sandberg og dramatiker og manuskriptforfatter Anna Skov.

Anerkendelse til erfarne kunstnere

Flere af priserne ved Årets Reumert 2024 løb til en række stærke og erfarne navne. Det kom bl.a. til udtryk i Årets Instruktør, der gik til Nathalie Mellbye for Traum (Aarhus Teater og Holstebro Dansekompagni), Årets Dramatiker, som Sophie Zinckernagel modtog for Aller Dybest Nede (Bådteatret). Derudover modtog Laura Rasmussen prisen for Årets Scenedesigner/Scenograf for Margrete I (Teatret Møllen) og Elisabeth Jansson gik med prisen som Årets Sanger for Titus (Det Kongelige Teater).

Årets Talenter 

Aalborg Teaters Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet udløste en talentpris til skuespiller Nicolai Duckert Perrild. Desuden modtog danser Alvilda Aja Faber Striim (It’s so cute I’m gonna die, Blaagaard Teater og Gunilla Lind Danseteater), musicalperfomer Kathrine Lemmeke Madsen (Avenue Q, Fredericia Teater), skuespiller Rosemarie Mosbæk (Mågen, Odense Teater) og skuespiller Ludvig Brostrup (Hyper Switch Ultra Faggot, Teater Pytram) også hver især en af de i alt fem talentpriser.

Se alle årets prismodtagere nedenfor.


ÅRETS PRISMODTAGERE 2024

 

Hæderpris: Christian Lollike

Uddrag fra talen til Årets Hædersprismodtager, afholdt af forperson for Reumertjuryen, Rie Hammer:

“I år gives prisen til en kunstner, som i den grad har sparket dansk scenekunst ud af vante rammer. Dansk teaters enfant terrible, der i årevis har begejstret, provokeret og udfordret publikum og landets politikere, med sine brutale, barske og rasende begavede bud på samtidsteater, aktionskunst, musikdramatik og ikke mindst klassikerfornyelse. Det er mig en stor glæde at byde velkommen til dette års Hædersprismodtager – dramatiker og instruktør Christian Lollike.

[…] Og du forandrer verden, når du giver virkeligheden kunstnerisk kant. Splintrer pænhed og vante rammer, mens du afsøger menneskets mørkeste afkroge, og griber samtidens allermest tabubelagte temaer.”

 

Årets Hovedrolle: Iben Hjejle, Lægen, Folketeatret

Med ekstremt nærvær gjorde hun hvert eneste ord inciterende og magnetisk. Detaljeret lod hun tvivlen og sorgen slå sprækker i den stolte og sikre læge og viste os, med stor overlegenhed, hvor mangefacetteret en skuespiller hun er.

 

Årets Birolle: Mikkel Becker Hilgart, Vi betaler ikke!, Nørrebro Teater

Det humoristiske niveau nåede svimlende højder med hans mange gakkede karakterer. Ubesværet og adræt i både den fysiske og verbale komik fik han publikums grin til at rulle helt nede fra maven. Tænk, at være sjov!

 

Årets Solopræstation: Christian Hetland, En lykkelig slutning, Aarhus Teater

Han var indtrængende intens i det forbudte i en udfordrende monolog, hvor han bevægede sig sitrende mellem kulsort humor og dyb ensomhed, indestængt skam og blød længsel efter kærlighed og anerkendelse.

 

Årets Danser: Sebastian Pico Haynes, Suffer Little Children, Kammerballetten/Paul Lightfoot

Med potent mærkbarhed foldede han mørket ud i det tragiske værk. Han var bomstærk og sårbar på én gang og rummede med sit præcise fysiske sprog alle de følelser, ordene ikke rækker til, når ulykken rammer.

 

Årets Sanger: Elisabeth Jansson, Titus, Det Kongelige Teater

Som en vandkæmmet vampyr vekslede hun mellem begærets intimitet og flammende vanvid i Mozarts episke trekantsdrama. Hendes unikke soloparti skilte sig ud, så publikum hengav sig begejstret og betingelsesløst.

 

Årets Instruktør: Nathalie Mellbye, Traum, Aarhus Teater og Holstebro Dansekompagni

Det kræver en kompromisløs auteur at forløse det dekadente og tvetydige begærsbal så gennemført, som det var tilfældet her. En altomfavnende og detaljeorienteret kunstner, der gjorde værket til en grænseoverskridende drøm i vågen tilstand.

                                                                                                            

Årets Scenedesign/Årets Scenograf: Laura Rasmussen, Margrete I, Teatret Møllen

En nøgen elpære hang ned fra loftet og beskidt-hvide hvælvinger dannede bagvæg for de tre skuespillere. Det skrabede og modige design gav fantasien frit spil og kastede lange, faretruende skygger, der forstørrede og bekræftede fortællingen om en pige og kvinde med en særlig skæbne i en særlig tid.

 

Årets Samspil: Bodil Jørgensen og Jens Albinus, Indenfor murene, Det Kongelige Teater

Uden at slippe historien af syne, gjorde de med deres fortættede samspil klassikeren til et dybt og moderne drama. Deres grundige blik for nuancerne og den opmærksomme dynamik imellem dem fortalte hele historien om tider, der forandrer sig hurtigere end mennesker.

 

Årets Dramatiker: Sophie Zinckernagel, Aller Dybest Nede, Bådteatret

Depressionens greb blev dramatiseret i rå tale og gribende poesi. Ordene forsøgte at hægte sig fast i virkeligheden, men hverdagen og sproget smuldrede i en tilstand af frit fald og opløsning, hvor ingen forstod at række ud eller hjælpe en forpint sjæl.

 

Årets Forestilling: Skolekomedien, Aarhus Teater

Benhård og konfrontatorisk samfundssatire med skarpe kanter. Mens de eminente skuespillere fik lattertårerne til at trille, rasede alvoren og den revsende samfundskritik lige under overfladen. Folkeskolen er muligvis i frit fald, men det er scenekunsten heldigvis ikke, når den udføres så mesterligt som her.

 

Årets Børne-/Ungdomsforestilling: Sangen om Oda og Anton, Teater Rum

Der var ingen store armbevægelser, ingen dikkedarer. Blot en uhyre velfortalt historie om to menneskers kærlighed og sorger, der i en rolig iscenesættelse lod følelserne synke ind hos publikum i en grad, der satte gang i tårekanalerne. Uforglemmeligt.

 

Årets Musical/Musikteater: Omve’n hjemve, Æ Teater og Teatret Møllen

Hjemveen, udlængslen og romantiseringen af et ophav foldede sig poetisk og autentisk jordnært ud i denne charmerende teaterkoncert. Her var både plads til melodiøst ukulele-klimpren, violiner og hård mojn-tramp, der fik os til at drømme sødt om Sønderjylland.

 

Årets Opera: Don Juans inferno, Det Kongelige Teater & Opéra national du Rhin

Et remix af operahistorien blev forvandlet til både et helvedesridt og et bud på fremtidens opera. Genreskel blev opløst, samtidig med at de store følelser, eksistentielle overvejelser og tvivlen blev fastholdt. Er en djævel i virkeligheden god, fordi han straffer ondskab?

 

Årets Danseforestilling: It’s so cute I’m gonna die, Blaagaard Teater og Gunilla Lind Danseteater

Bedst som vi havde ladet os forføre af de nuttede pasteldansere og deres synkrone mgp-koregrafi, kom de gift i sukkeret, og drømmen blev spoleret i dette helstøbte og fremadskuende værk. Et stærkt manipulerende og svært uimodståeligt mareridt.

 

Årets Særpris: Symphony of Solitude – S.O.S., Mør Collective

Ensomhedens inderste væsen som surreel, sansemættet og poetisk musikperformance. En kvinde, en mand og to tavse mus var fanget i et evigt spindende skæbnehjul i en verden af Twin Peaks-uhygge, 50’er-interiør og Edward Hoppers ensomme karakterer. Smukt og ubærligt.

 

Brancheprisen – Årets Teater: Teatergrad

Årets Teater producerer forestillinger af den allerhøjeste faglige og kunstneriske kvalitet. Det lille, flittige ensemble har en helt særlig evne til at bringe scenekunsten derud, hvor næsten ingen andre kommer. Der findes også et stort og teaterhungerende publikum på landets plejehjem, på asylcentrene, i boligforeningernes fælleslokaler og i varmestuerne – netop dér optræder Årets Teater. Årets Teater sikrer, at det usynlige publikum får adgang til store kunst- og kulturoplevelser.

Teatret har i den grad noget på hjerte. De evner på enestående vis at skabe værker, der pulserer med en dybtgående kunstnerisk og politisk vilje, samtidig med en suveræn underholdningsværdi. Deres vedholdenhed og dedikation fortjener den største anerkendelse. Årets Teater hører til på Nørrebro, men spiller i byrum i hele landet.

For deres enestående og inspirerende eksempel tildeles Brancheprisen – Årets Teater 2024 til… TEATERGRAD!

 

Årets Talenter:

Skuespiller, Nicolai Duckert Perrild (2022), Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet, Aalborg Teater

Skuespiller Nicolai Duckert Perrild er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2022. Som del af en velfungerende kvartet indgik han med krop og sjæl i den vægtige fortælling, der satte spot på alt det grimme, vi mennesker gør mod hinanden. Som både mobberoffer og kærlighedssøgende ung mand drog han uomtvisteligt publikums øjne mod sig, så vi kunne mærke ham helt ind i sjælen.

 

Danser, Alvilda Aja Faber Striim (2022), It’s so cute I’m gonna die, Blaagaard Teater og Gunilla Lind Danseteater

Danser Alvilda Aja Faber Striim er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i København i 2022. Hun var bedårende som den fnisende bamse-danser, der lokkede os med sin sødme og tog os med helt derind, hvor det til sidst var for sent at vende om, da det søde pludselig blev væmmeligt. Kroppen var ikke længere blød og bøjelig, men hård og kantet, når hun med dræbende øjne fór mod os med et jernrør. Men selv i farligheden var hun dragende og mystisk — en spændende danser, man bare ville have mere af.

 

Musicalperfomer, Kathrine Lemmeke Madsen (2023), Avenue Q, Fredericia Teater

Musicalperfomer Kathrine Lemmeke Madsen er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Fredericia i 2023. Uskyldig så hun ud, men femme fatalen var aldrig langt væk, når hun var på scenen. Lige overbevisende, om hun var den forelskede Kate med en glasklar vokal, eller om hun skruede op for den vampede volumenknap som natklubdivaen Lucy med den sexdryppende stemme. Hun pendlede ubesværet mellem de to karakterer og fik os til at elske dem — og glemme, at de var dukker.

 

Skuespiller, Rosemarie Mosbæk (2023), Mågen, Odense Teater

Skuespiller Rosemarie Mosbæk er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2023. I rollen som Konstantins elskede, den purunge, betagende Nina, var hun som en tornado af følelser. Fra målbevidst drømmende om en glorværdig skuespilkarriere over romantisk og let forført til ganske fortabt og visnet, da hun gennemblødt vendte tilbage til godset efter sin mislykkede kærlighedsaffære. Gennem hele forestillingen stod hun som en kraftigt lysende stjerne i fortællingens centrum.

 

Skuespiller, Ludvig Brostrup (2022), Hyper Switch Ultra Faggot, Teater Pytram

Skuespiller Ludvig Brostrup er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i Odense i 2022. I Hyper Switch Ultra Faggot version 2023/24 foldede de et komplekst begærsrum ud og viste alle gråzoner, tvetydigheder og underliggende magtstrukturer. Følelsernes ulogiske vokabular og kroppens mangfoldige landkort ramtes smukt og smerteligt i det menneskelige grundvilkår som det evige forsøg på at blive set, hørt og anerkendt af en anden. En generøs og intens skuespiller.


Fakta om Årets Reumert

Årets Reumert er scenekunstbranchens mest prestigefyldte pris. Fra 2021 har CPH Stage og Dansk Teater været hovedarrangører bag Årets Reumert. Prisuddelingen afvikles i samarbejde med HAVE Kommunikation, ISCENE.dk, ODEON, Odense Kommune, Albani Fonden og Jysk Fynsk Medier. Årets Reumert 2024 er desuden støttet af William Demant Fonden, Teknisk Landsforbund, Danske Scenografer, Danske Dramatikere, Dansk Skuespillerforbund og Teaterbilletter.

Læs mere om Årets Reumert her.

Om Årets Reumertjury

Årets jury består af 11 jurymedlemmer, der er sammensat på baggrund af faglige kvalifikationer, genremæssige ekspertiser og geografisk spredning. Juryens medlemmer har alle en fagprofessionel baggrund med stor viden om scenekunst og arbejder typisk indenfor faget som kritikere, kulturjournalister, forskere eller undervisere.

Juryens medlemmer 2023-2024:

Rie Hammer, Juryforperson, Chefredaktør ISCENE.dk
Lene Grønborg Poulsen, Jury-sekretær, Kulturjournalist og vært, Radio4
Lene Kryger, Kulturjournalist og scenekunstanmelder
Kathrine Maria Amann, Teater- og litteraturkritiker, Kristeligt Dagblad
Alexander Vesterlund, Kritiker og kulturskribent, Politiken
Sune Anderberg, Selvstændig kulturjournalist og kritiker
Mia Rendix, Underviser og foredragsholder indenfor teater, samt redaktør og oversætter
Anne Middelboe Christensen, Teater- og dansekritiker ved Dagbladet Information og børneteateranmelder ved Teateravisen.dk
Trine Wøldiche, Freelance kulturjournalist og redaktionssekretær på ISCENE.dk
Line Kirsten Nikolajsen, Stifter af Den 4. Væg, samt teateranmelder hos ViElskerSerier
Asker Hedegaard Boye, Debatredaktør og teateranmelder, Weekendavisen